Kurczak w sosie kokosowym

Wypróbowałam wczoraj nowy przepis, mając nadzieję, że w koncu uda mi sie zachęcić Anabel do zjedzenia odrobiny kurczaka, ale choć mamusia i tatus bezzwłocznie dodali kokosowego kurczaka do listy swych najulubienszych dan, malenstwo pozostaje konsekwentną wegetarianką. Nawet jedząc swoje ukochane spaghetti bolognese, sprytnie wybiera paluszkami jedynie makaron a jesli natrafi na mięso, to je wypluwa.Cóż za charakterek!

W każdym razie załączam przepis i gorąco polecam. Przepis pochodzi z magazynu Pani bądz Zwierciadło, nie potrafię już teraz powiedzieć. Smacznego!!!

750g udek z kurczaka, obranych ze skóry i tłuszczu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3-centymetrowy odcinek korzenia imbiru
1 łyżcz zmielonej kolendry
0.5 łyżcz zmielonej kurkumy
0.5 łyżcz swiezo zmielonego pieprzu
400 ml mleka kokosowego
1 łyżcz cukru trzcinowego (ja z powodzeniem użyłam zwykły drobny cukier)
sok z połowy limonki
1 łyż oleju arachidowego (oliwa z oliwek nie zrobiła różnicy)

Drobno siekamy cebulę i czosnek, imbir ucieramy na tarce.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir i smażymy mieszając 3min.
Solimy, dodajemy przyprawy i mleko kokosowe(jesli jest bardzo gęstę, rozcienczamy je woda).
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu pod przykryciem ok 0.5 godz, aż kurczak będzie miękki. Dodajemy cukier i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 5min.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s