Must have wegierskiej kuchni

Wczoraj wrocila z Austrii moja tesciowa a jutro wraca z Budapesztu takze Oliver wiec gotowanie staje sie wyzwaniem 🙂 A gdy gotuje sie dla 3,5 Wegrow trzeba sie troszke napracowac by zdobyc ich serca i zoladki 🙂 Znam jednak sekretny klucz, z ktorego sami sobie nie do konca chyba zdaja sprawe. Otoz sa cztery podstawowe skladniki w kuchni, bez ktorych dom wegierski jest po prostu niepelny:

1. palinka- swietna ponoc na trawienie, zwlaszcza tuz przed posilkiem

– bardzo dobra z posilkiem- dla smaku

– idealna wrecz na deser 😉

2. papryka- przyprawa absolutnie uniwersalna

3. chilli- Misi przywiozl je ze soba do Irlandii, nastepnie z powrotem na Wegry, a dzis tesciowa rozpakowala cala torebke papryczek chilli, ktore przywedrowaly az z Austrii – tak sa drogocenne

4. wreszcie smietana- nadal zadziwia mnie do jakich potraw Wegrzy potrafia ja dodawac 😀

Ja korzystam najchetniej z numeru 3. Gdy czegos brakuje potrawie, chilli na ogol zaspokaja ognisty temperament i kubki smakowe poludniowcow 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s