Baking through February

Image

 

Quiet days at home. Anabel is so happy that grandma is coming to visit, every day she draws a picture for grandma, one for uncle Damian, one for uncle Rafal and one for grandpa.

Rosie argues that she is a big girl now, she stands straight and shows how much she’s grown ;-). I’ve become a total believer of rebellion of two year olds because she was such a good baby and now all I hear from her is ” Don’t mommy” and “That’s not fair!”.

I had a little new year resolution to bake at least one cake a week, preferably with fondant or buttercream to practise and improve cake decorating skills but I admit that so far it’s been mostly cookies and some quick cakes for work that I’ve baked. But I got a new order for a wedding cake so I’m waiting for some fondant tools and moulds I’ve ordered (and for motivation too) to learn new stuff.

Spokojne dni u nas. Anabel cieszy sie bardzo na przyjazd babci i codzien rysuje cos dla babci, wujka Damiana, wujka Rafala i dziadka.

Rosie wykloca sie, ze jest juz duza, staje prosto i kaze na siebie patrzec jak juz urosla 😉 . Wierze juz zupelnie w bunt dwulatka bo takim grzecznym bobaskiem byla a teraz tylko “Don’t mommy!” i “That’s not fair!” .

Ja mialam takie male postanowienie noworoczne, by przynajmniej raz w tygodniu cos upiec, najlepiej z fondantem badz buttercreamem zeby cwiczyc i doskonalic dekorowanie ciast. Przyznam, ze na razie pieke glownie ciasteczka albo jakies szybkie ciasta do pracy. Ale w perspektywie mam kolejne zamowienie na torta weselnego wiec czekam na zamowione przybory do fondantu, no i na motywacje troche tez 😉

Image

Image

Image

Image

Recently I’ve found Catherine Fulvio recipy book and I couldn’t resist. There’s a beautiful woman smiling at us from a cover and a book itself is filled with tasty looking photos of meals. Finally however, it was a fact that there are so many recipes with aubergine, courgette, carrots and butternut squash that I’ve been craving, that convinced me. I hadn’t known anything about Catherine herself until I read about her yesterday in a local newspaper. Aparently, she’s a star chef in Ireland and she’s coming to Limerick in April for some charity event and I so want to be there. Catherine has two children so she understands needs of moms for quick and healthy meals which makes her even more appealing. 

Natrafilam ostatnio na ksiazke Catherine Fulvio i nie moglam sie oprzec. Z okladki usmiecha sie do nas piekna kobieta a ksiazka wypelniona jest smakowicie wygladajacymi zdjeciami potraw. Ostatecznie jednak przekonal mnie fakt, ze w ksiazce jest wiele przepisow na zupy oraz potrawy z cukinia, oberzyna, dynia pizmowa i marchwia a wlasnie na nie mam teraz najwieksza ochote. O samej
Catherine nie wiedzialam wczesniej absolutnie nic a jak wyczytalam wczoraj w gazecie lokalnej, jest ona kulinarna gwiazda w Irlandii. W dodatku w kwietniu przyjezdza do Limerick na impreze charytatywna, gdzie odbedzie sie jej pokaz gotowania. I bardzo chce na tej imprezie byc.  Catherine ma takze dwojke dzieci wiec zna potrzeby matek na szybkie i zdrowe potrawy, co czyni ja tym bardziej dla mnie  pociagajaca.

Image

Image

Yesterday I tried a first recipy from the book for a marinated aubergine and courgette with goats cheese and hazelnut dressing.  Yummy!

Wczoraj wyprobowalam pierwszy przepis z ksiazki na salatke z oberzyny, sera koziego i cukini. Mniam!

Image

 

Na koniec podam przepis na ciasteczka z ksiazki, ktora dostalam na urodziny, a ktore zrobilam wczoraj i z przyjaciolka nie moglysmy sie od nich odkleic az do ostatniego ( no z drobna pomoca Rosie 🙂 ).

Image

“Thumbprint cookies” 

125g masla, miekkiego

50g brazowego cukru

1 jajo, oddzielone

0.5 lyzcz cynamonu

100g maki

75g zgniecionych migdalow

5 lyz truskawkowego lub malinowego dzemu

Maslo i cukier ubijamy na kremowa mase. Dodajemy zoltko, cynamon i make, mieszamy do uzyskania miekkiej masy. Lekko ubijamy bialko, odstawiamy. Formujemy kuleczki o srednicy ok 3cm, moczymy w bialku i obtaczamy w migdalach. Kladziemy na foremce lekko rozgniatajac. Pieczemy 10min w 180 stopniach, wyjmujemy i w srodku robimy wgniecenie naszym kciukiem. Wypelniamy dzemem i pieczemy kolejne 10min az ciasteczka beda zlociste. Proste a pyszne!

Jako, ze uzywalam maki bezglutenowej, musialam podwoic jej ilosc by uzyskac miekka mase.

Advertisements

4 thoughts on “Baking through February

    1. Dziekuje, Agus. To tarta cytrynowa z beza, przepis pochodzi ze stronki kwestia smaku, ktora bardzo polecam, wielokrotnie wyprobowalam. A tu link do tarty wlasnie:
      http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_cytrynowa_z_beza/przepis.html . Choc tarty i ciasta cytrynowe bardzo lubie to jednak beza swietnie balansuje kwaskowaty smak cytryn. Moj szef i jego partner uwielbiaja to ciasto i musze je piec drugi raz w przeciagu 4 dni, wiec zachecam. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s